Občianske združenie NAPS sa zmení na inštitút

29.09.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 29. septembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) NAPS (Najmladší autor Peter Solej), ktoré počas štyroch rokov svojho pôsobenia pripravilo viacero úspešných podujatí v oblasti umenia, kultúry, postavenia žien v ...
\"Zmena názvu združenia je reakciou na skutočnosť, že NAPS za štyri roky svojich aktivít spolupracoval s predstaviteľmi štátu, diplomacie, cirkví, ako aj s odborníkmi z rôznych oblastí a svoje podujatia realizoval takmer vo všetkých kútoch Slovenska, \" uviedol dnes pre TASR Solej. Dodal, že o úspešnosti pripravených podujatí svedčí aj ekumenický koncert, ktorý sa v závere minulého týždňa konal v košickom Štátnom divadle. Zúčastnili sa na ňom okrem pol tisícky návštevníkov a šiestich zborov zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny i poprední hierarchovia cirkví a židovskej náboženskej obce, ale aj obaja slovenskí exprezidenti či veľvyslanci Ukrajiny, USA a Veľkej Británie a ďalší.
\"Inštitút mieni pokračovať v ekumenických snahách a chce tiež rozšíriť svoje aktivity aj o ďalšie konferencie z oblasti finančníctva. Vedenie NAPS si za jeden zo svojich cieľov určilo ešte väčšie prehĺbenie spolupráce so zahraničím, \" doplnil Solej.
OZ NAPS založil Peter Solej v Medzilaborciach v októbri 2004, počas príprav svojej štvrtej knihy o slovenskej mene. Jeho cieľom bolo podporovať vzdelávanie a realizovať aktivity v oblasti kultúry, ochrany a rozvoja duchovných hodnôt.
Peter Solej sa narodil 14. apríla 1987 v Humennom. Odbornej literárnej činnosti sa začal venovať už ako deviatak na základnej škole, kedy vydal svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001, čím sa stal najmladším autorom odbornej literatúry na Slovensku i vo svete. Počas gymnaziálneho štúdia publikoval ďalšie tri knihy. Vlani v septembri vydal piatu publikáciu o novodobom medailérskom diele mincovne v Kremnici. Je držiteľom viacerých významných ocenení.
 

Vyberte región